Jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih privredno-turističkih i kulturnih manifestacija u petrovačkoj opštini „Sabor bačijara“, održana je u subotu 12. maja na bačiji „Izvor“ u Stamnici. I ovogodišnja Bačijada okupila je značajan broj posetilaca i uzgajivača ovaca kao i brojne goste i eminentne stručnjake iz oblasti stočarstva.

Manifestaciju je svečano otvorio predsednik SO Petrovac na Mlavi, Milanče Aćimović, a osim njega, prisustvovali su zamenik predsednika opštine Goran Ristić, pomoćnici predsednika opštine Saša Živojinović, Dobrica Milosavljević i Boris Gvozdić kao i direktori javnih preduzeća i ustanova.

Tokom Sabora održane su izložbe ovaca i ovčarskih pasa, u revijalnom delu je priređeno takmičenje u muži ovaca, a od pratećih sadržaja tradicionalno su prikazane izložbe domaće radinosti, gastronomskih specijaliteta, pića, meda i drugih autentičnih proizvoda sa ovog područja.

Znamenje Bačijade, štap i šubaru, zamenik predsednika opštine Goran Ristić je na čuvanje predao pomoćniku predsednika opštine Saši Živojinoviću. Potom su uručene nagrade i zahvalnice izlagačima.

Najukusnije tradicionalno jelo „čorbu od lobode“ pripremilo Udruženje žena „Stamničanke“.

Nagrada za najbržu mužu ovaca pripala je Snežani Jakšić iz Stamnice. Pehar za najlepšeg psa dobio je Miroljub Petrović iz Krnjeva,priznanje za šampionsku kolekciju jagnjadi dobio je Slobodan Milovanović iz Zabrđa. Pehar za najbolje šilježe dobila je Srbica Nikolić iz Krepoljina. Za šampionsku kolekciju ovaca nagrađen je Zoran Đorđević iz Manastirice, drugo mesto pripalo je Darku Lazareviću iz Stamnice, a treće Nikoli Jankuciću iz Krepoljina. Najbolju kolekciju koza imao je Rade Radojković iz Krepoljina, dok je drugo mesto pripalo Angelini Vulić iz Kladurova.

Pehar za ovcu šampionku dobio je Živomir Vidaljević iz Ždrela, a za ovna šampiona Saša Milovanović iz Velikog Laola. Titulu najboljeg bačijara za 2018. godinu poneo je Dobrica Jakšić iz Stamnice.

Lepotica sabora je Sandra Miljković iz Starčeva.

Uz podršku Kulturno prosvetnog centra održan je bogat kulturno umetnički program na kome su učestvovala kulturno umetnička društva iz opštine i okruženja.

I ovogodišnji sabor organizovali su mesne zajednice Stamnica, Stamnička reka, Turistička organizacija opštine Petrovac na Mlavi, Kulturno-prosvetni centar , a sve pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi.