Поштовани пријатељи планинари,

 Планинарско друштво Горњак из Петровца на Млави има част да Вас позове на:

 Планинарску акцију

Стазама Драгутина Томашевића

  1. маја 2021. године (недеља)

 Ове године Планинарско друштво Горњак трећи пут организује планинарску акцију „ Стазама Драгутина Томашевића“ која се надовезује на традиционалну атлетску манифестацију „ Трка Драгутина Томашевића“  у част првог српског олимпијца ( Драгутин Томашевић).

Место одржавања акције је село Бистрица у близини Петровца на Млави – родно место Драгутина Томашевића.

Време одржавања:               30мај. 2021године

Место окупљања:                Село Бистрица, Петровац на Млави, Србија

Планине:                              Хомољске планине

 

ПЛАН АКЦИЈЕ:

– 07,00 – 07,50 – Дочек и пријем учесника у центру села Бистрица

– 08,00 – 08,30 – Свечано отварање акције – излазак учесника на стазе

– 12,30 – 12,45 – Очекивано време доласка са краће стазе у центар села Бистрица

– 12,45 – 14,15 – Разгледање спомен собе Драгутина Томашевића и бистричких воденица

– 14,15 – 15,00 – Обилазак ваљавице и водопада на Бистричкој реци

– 16,00 –  16,30 – Очекивано време доласка са дуже стазе испред бистричке цркве

– 17,00 –  17,30 – Подела награда и захвалница, затварање акције

 

ОРГАНИЗАТОР АКЦИЈЕ ПРЕДЛАЖЕ ДВЕ СТАЗЕ:

 

  1. Дужа стаза: Успон на Велики Вукан и Лукин камен од извиђачког дома у Ждрелу. Дужина 15 км.  – кондиционо захтевнија стаза

 

  1. Краћа стаза: Успон на Лукин камен. Дужина 10,7 км. –  лака стаза

 

Ø Дужа стаза: Успон на Велики Вукан (825 мнв) и Лукин камен (515 мнв) од извиђачког дома у Ждрелу.

Дужина је 15 км са висинском разликом 850 м у успону и 860 м у спусту. Кондиционо захтевнија стаза.

Опис дуже стазе:

Свечано отварање је у центру села Бистрица.

Старт стазе је испред дома извиђача у селу Ждрело, до кога учесници долазе својим превозом (за планинаре који долазе индивидуалним превозом организатор ће на крају акције обезбедити превоз возача од Бистрице до дома у Ждрелу, како би отишли по своја возила).  Дом је удаљен 3,5 км добрим макадамским путем.

Почетак стазе је сеоски пут након кога се прелази на стазу која је скоро целом дужином у шуми. Стаза је на северној страни Великог Вукана. Пред сам врх се излази из шуме и даље се иде по каменитој стази са блажим успоном. После  5 км и 2 – 2,5 ч. хода стижемо до врха Велики Вукан (825 мнв). Са врха се пружа леп поглед ка источној страни Хомољских планина. Спуст је на другу страну и води ка седлу између Великог и Малог Вукана. На седлу се налази густа и лепа борова шума, одакле се спуст наставља ка Ловачкој чесми.

Наставак стазе је шумски пут до манастира Решковица, одакле креће краћи стрм успон до Лукиног камена (515 мнв). Лукин камен је импозантна стена која стоји изнад манастира Решковица у чијој близини се налази манастирски крст. После краћег задржавања на Лукином камену настављамо даље сеоским путем који се спушта до цркве Светог цара Константина и царице Јелене у селу Бистрица.

Ø Краћа стаза: Успон на Лукин камен од села Бистрица

 Дужина стазе је 10,7 км  са висинском разликом 430 м у успону и 350 м у спусту. Кондиционо и технички лака стаза.

Опис краће стазе:

 На стазу се креће из центра села Бистрица и иде ка бистричкој цркви. Даље стаза води сеоским путевима преко Доњег и Горњег лаза ка Лукином камену. Ова стаза је лака и нема великих успона. Растојање од цркве у Бистрици до Лукиног камена је 3 км.

Са Лукиног камена (515 мнв) се пружа леп поглед ка манастиру Решковица и долини реке Решковице. У близини Лукиног камена је стена на којој је постављен манастирски крст коме се може прићи и сликати.

Након краћег задржавања за сликање и одмор, креће се назад сеоским путевима ка центру села Бистрица где учесници акције могу да разгледају спомен собу Драгутина Томашевића. Након тога ћемо обићи бистричке воденице, које ће бити отворене и у којима можете купити брашно са камена, сир, ракију, мед, а продаја домаћих производа ће бити организована и у близини цркве. Ко жели касније може погледати ваљавицу и водопад на Бистричкој реци који се налазе на 5 минута хода од цркве.

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију и обавезу организатора и учесника акције да се придржавају свих мера спречавања ширења вируса COVID19 неће бити организован ручак за учеснике акције али ће сви учесници бити у прилици да од локалних угоститеља купе сендвич  и освежење, да се одморе и поделе утиске са акције са осталим планинарима у прелепом амбијенту испред Бистричке цркве.

Организатор акције обезбеђује:

Учесничку књижицу, захвалнице за клубове, награду за најмлађег и најстаријег учесника.

Yчесници акције су у обавези да се придржавају свих мера спречавања ширења вируса COVID19  прописаних од стране надлежних органа које су организатор и Планинарски савез у обавези да спроведу

ПОСЕБНО ВАМ СКРЕЋЕМО ПАЖЊУ НА СЛЕДЕЋЕ:

Тренутна епидемиолошка ситуација на територији Републике Србије је и даље неповољна и нема могућности за дугорочну прогнозу. Организатор задржава право да у складу са препорукама Кризног штаба, наредбама Владе Републике Србије и надлежних органа власти на територији одржавања акције предузме следеће мере:

  • Откаже акцију уз претходно обавештење заинтересованих путем медија
  • Усмери учеснике на кретање у више мањих група уз поштовање прописаних мера за спречавање пандемије.

ПРИЈАВА УЧЕСНИКА И ИНФОРМАЦИЈЕ:

Преко електронске поште: gornjak@gornjak.org.rs

Телефоном: 0642345518 (20 ч. – 21ч.) – Дејан Антић, председник ПД Горњак