U opštini Petrovac na Mlavi ima uslova za drumski i brdski biciklizam. Petrovac je opština kuda prolaze brojni putevi ka susednim i daljim opštinama, tako da se često mogu videti dugoprugaši koji prolaze ovuda i voze dalje ka Svilajncu, Požarevcu, Velikoj Plani, Kučevu ili Zagubici. Putevi su valoviti sa obično kraćim usponima i spustovima. Značajno je što kroz našu opštinu prolazi krak E4 evropske pešačke rute koju često koriste i biciklisti.

Postoji uredjena pešako biciklistička staza između Petrovca i sela Kamonovo.
Ostale staze nisu uređene samo za bicikliste već su to najčešće seoski putevi.
Oko „Banje Ždrelo“ postoje par staza (seoskih puteva) koje su označene i namenjene rekreativcima i početnicima, jer su ravne i kratke.

Uslovi za brdski biciklizam su naročite interesantni na obroncima Homoljskih planina. Postoje više smerova koji se obično oslanjaju na šumske i seoske puteve, a ponedge na pešačke i planinarske staze. Jedna od interesantnijih je put koji prati Vitovničku reku do izletišta Trest, dalje se može uz jači uspon stići do raskrsnice podno vrha Veliki Vranj i dalje može ići ka Krepoljinu ili Ceremošnji. Popularan je spust sa vrha Ježevac ka manastiru Gornjak (planinarskom stazom) ili na drugu stranu ka selu Šetonje (seoskim i šumskim putem).