31.07 - 03.08

Od Homolja do Stiga zavičajno kolo igra

U Rašancu održana manifestacija Od Homolja pa do Stiga zavičajno kolo igra“ – popularna Prasićijada

Prasetina za nezaborav

Jedanaesta po redu kulturno-turistička manifestacija „Od Homolja pa do Stiga zavičajno kolo igra“, poznatija kao „Prasićijada“ održana je u nedelju 31. jula u Rašancu. Sve se odvijalo u organizaciji mesne zajednice Rašanac, Agrarnog fonda, Turističke organizacije i Kulturno prosvetnog centra, a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi.

Otvaranju Prasićijade prisustvovali su narodni poslanik Miletić Mihajlović, pomoćnik predsednika opštine Saša Živojinović i predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević .

Manifestaciju je proglasio otvorenom predsednik mesne zajednice Rašanac Radovanče Aleksić koji je pozdravio sve prisutne goste.

U kulturno umetničkom programu učestvovali su članovi kulturno umetničkih društava sa svojim folklornim ansamblima, vokalnim i instrumentalnim solistima iz Simićeva, Manastirice i Rašanca , a sve učesnike je pratio narodni orkestar Serbia pod upravom Miodraga Lukića .

Na takmičenju u pečenju prasića na tradicionalan srpski način, što je i centralni sadržaj ovog događaja, učestvovalo je tridesetak ekipa iz petrovačke i susednih opština.

Galerija slika