24.07 - 24.07

Žumerijada u Kladurovu

Žumerijada je takmičarska manifestacija u spremanju žmara, autentičnog vlaškog jela.

U organizaciji Mesne zajednice Kladurovo, Udruženja žena „Zlatne ruke“ i Kulturno umetničkog društva „Izvor mladosti“ iz Kladurova, a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi i Nacionalnog saveta Vlaha, u nevelju 24 jula po sedmi put održana je tradicionalna manifestacija „Žumerijada 2016“ koju Kladurovci organizuju u sklopu Kladurovskog leta.

Žumerijada je takmičarska manifestacija u spremanju žmara, autentičnog vlaškog jela. To takmičenje već nekoliko godina okuplja meštane i goste sa ciljem da pripreme ovo tradicionalno jelo, a zatim i da ga degustiraju.

Tajnu spremanja žmara poznaju isključivo meštani, dok šira javnost zna samo da je u pitanju kuvanje ovčijeg mesa u velikim kazanima, koje se tokom pripreme sitni i vraća na vatru.

Priprema tog jela traje i po 16 sati i tek tada je žumara spremna za posluženje.

Treće mesto na takmičenju u spremanju žmara osvojili su Boban i Slaviša Marković iz Ranovca, drugo Miladin Sulimanović iz Kladurova, a prvo mesto Dragi Petrović, takođe iz Kladurova.

Pripremljeno je više od jedne tone žmara, a jelo je posle degustacije uglavnom prodato posetiocima manifestacije.

Besprekorno organizovana manifestacija ponovo je okupila veliki broj posetilaca, učesnika i udurženja žena iz svih krajeva Srbije.

Udruženje žena „Zlatna ruke“ je i ove godine odigralo važnu ulogu u organizaciji, a gošće su im bile udruženja iz Alibunara, Vrnjačke banje, Niške banje, Dolova, Žagubice, Laznice, Kobilja, Ranovca, Kamenova.

Udurženja su ispred Vlaške etno kuće u Kladurovu organizovalaprodajnu izložbu starih jela i rukotvorina. Etno kuća koju su vredne članice udruženja žena iz Kladurova potpuno opremile u starom, etno stilu, ove godine je primila i svoje prve goste. Krajem juna gosti u kući su bili master studenti Fakulteta dramskih umetnosti koji su nekoliko

dana vršili istraživanja o kulturi, tradiciji i životu Vlaha u ovom kraju Srbije. Grupa studenata bila je predvođena akademskom glumicom Jelisavetom Karadžić koja je poreklom iz sela Kamenova.

Uz takmičenje, manifestaciju krasi i bogat kulturno-umetnički program, koji se odvija na letnjoj pozornici ispred Doma kulture u Kladurovu.Učestvovala su društva sa teritorije cele Srbije.

Manifestaciji su prisustvovali predsednik Vlaškog nacionalnog saveta, Radiša Dragojević, predsednik SO Petrovac na Mlavi, Milanče Aćimović, zamenici predsednika opštine Saša Živojinović, Miodrag Radišić i Boris Gvozdić, kao i direktori javnih preduzeća i ustanova.